Skip to content Skip to footer

Καλώς ήρθατε στην Basket Gallery

Η Basket Gallery είναι μια αστική, μη κερδοσκοπική εταιρία που ενδιαφέρεται τόσο για σύγχρονες όσο και για τις παραδοσιακές μορφές της τέχνης του πλεξίματος και της καλαθοπλεκτικής, μιας κληρονομιάς χιλιετιών, καθώς και στις αντίστοιχες ερμηνείες και χρήσεις τους σήμερα.

Η συλλογή της γκαλερί αποτελείται από αντιπροσωπευτικά αντικείμενα που έχουν συγκεντρωθεί από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 και έπειτα, σε διάφορα μέρη του κόσμου. Τα αντικείμενα είναι κατασκευασμένα από φυσικές ίνες ή μικτά υλικά. Προέρχονται από διαφορετικές εποχές, καλύπτοντας τα τελευταία 100 χρόνια. Έχουν πολλές χρήσεις και η αξία τους, ιστορική και μη, ποικίλει. Όλα, όμως, τα εκθέματα έχουν να πουν μια ιστορία. Η γκαλερί στοχεύει στην οργάνωση προσωρινών εκθέσεων με διάρκεια μέχρι 10 μηνών. Οι εκθέσεις θα συνοδεύονται με σχετικά παράλληλα δρώμενα -εικονικά ή επί τόπου- μέσα από συνεργασίες και συμμετοχή ιδρυμάτων και προσώπων με διαφορετική προέλευση και γνωστικά αντικείμενα. Ο στόχος είναι να προκληθούν προβληματισμοί και συζητήσεις που αφορούν την κοινωνία μας.

Το λογότυπό μας είναι εμπνευσμένο από τον πάτο ή τη βάση πολλών παραδοσιακών καλαθιών, μεταξύ των οποίων και τα χειροποίητα ψάθινα καλάθια της κοινότητας Ρομά στην Βορειοανατολική Ελλάδα. Από αυτό το κομμάτι ξεκινά η πλοκή ενός καλαθιού. Παρόλο που κάθε άχυρο μόνο του δεν μπορεί να κάνει πολλά, όταν πλέκονται μαζί, τα άχυρα αυτά σηκώνουν τα μεγαλύτερα φορτία.

Τα περισσότερα εκθέματα διατίθενται προς πώληση

0
Baskets
0
Bags
0
Clothes
0
Fans
0
Hats
0
Jewels
0
Shoes
0
Carpets
0
Others/Misc

ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ

Η γκαλερί στεγάζεται στο ισόγειο ενός οικοδομήματος που ανεγέρθηκε μεταξύ 1933 και 1934.

Η άδεια οικοδομής του κτιρίου έχει ημερομηνία 4 Μαΐου 1933 και εκδόθηκε στο όνομα του ιδιοκτήτη, Αρτίν Μουμτζιάν. Το όνομα του αρχιτέκτονα είναι Βαρτάν Τερ. Ζακαριάν.

Σύμφωνα με την ίδια άδεια του 1933, το αρχικό σχέδιο ήταν να κτιστούν έξι όροφοι. Στην πραγματικότητα το κτίριο έχει ένα υπόγειο, ένα ισόγειο, τρείς τυπικούς ορόφους και ένα ρετιρέ. Το 2021, κατά τις εργασίες αποκατάστασης στο ισόγειο, ένα από τα παράθυρα που βλέπουν στο δρόμο επαναφέρθηκε στην αρχική του μορφή για λόγους συμμετρίας με το παράθυρο του προσκείμενου διαμερίσματος στον ίδιο όροφο.

Το κτίριο ανακηρύχθηκε διατηρητέο κάπως καθυστερημένα το 2016, μαζί με άλλα 198 οικοδομήματα στη Θεσσαλονίκη. Και τα 199 κατασκευάστηκαν κοντά στην περίοδο του Μεσοπολέμου και χαρακτηρίστηκαν ως «αξιόλογα κτίσματα που ανεγέρθηκαν την εποχή του μεσοπολέμου ή αργότερα και είναι παραδείγματα ή στοιχεία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς που πρέπει να διατηρηθούν». Συμπεριλαμβάνουν την Στοά Σαούλ, την αγορά Μπιτ Παζάρ, το συγκρότημα που περιβάλλει την εκκλησία του Αγίου Μηνά, την Παλαιά Λαχαναγορά καθώς και κτίρια στην οδό Τσιμισκή, το Παλαιό Παραλιακό Μέτωπο και το Παλαιό Λιμάνι όπως το Μέγαρο Κονιόρδου, την οικία Τζίνη όπου στεγάζεται ο Ερυθρός Σταυρός, την πύλη στο Παλαιό Λιμάνι όπως επίσης και την Ευαγγελική Εκκλησία στο νούμερο 37 της οδού Παλαιών Πατρών Γερμανού.

Στην Εφημερίδα της κυβερνήσεως 229/2016 το οικοδόμημα στην Καραολή και Δημητρίου των Κυπρίων αριθμός 36 περιγράφεται ως εξής:
Συμμετρική τριμερής οργάνωση της όψης και στις δύο πλευρές με την προσθήκη ως εκατέρωθεν κεντρικού άξονα (με διπλά ανοίγματα με τον αντίστοιχο ενιαίο εξώστη) που προεξέχει σε ύψος. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και επιμέρους στοιχεία του κτηρίου με επιρροές Art Deco, όπως η διαμόρφωση της εισόδου με τα επάλληλα πλαίσια και τη σιδηρά θύρα, τα κιγκλιδώματα των εξωστών.Η προσθήκη εντάσσεται αρμονικά στο σύνολο του κτηρίου.

Άλλα δύο κτίρια κοντά στην thebasketgallery που ανήκουν στο ίδιο σύμπλεγμα βρίσκονται στους αριθμούς 35 και 35Α της οδού Καραολή και Δημητρίου των Κυπρίων.

Η οδός και το όνομά της: Ο Μιχαλάκης Καραολής (23 ετών) και ο Ανδρέας Δημητρίου (21 ετών) ήταν οι πρώτοι δύο Κύπριοι που καταδικάστηκαν σε θάνατο και απαγχονίστηκαν από τους Βρετανούς στις 10 Μαΐου 1956, κατά τη διάρκεια του Αγώνα της Κύπρου για Ανεξαρτησία. Ο Στρατάρχης Χάρντινγκ επέλεξε να ανακοινώσει την καταδίκη των δύο Κυπρίων σε θάνατο την 28η Οκτωβρίου, μια σημαντική Ελληνική εθνική εορτή που σηματοδοτεί την άρνηση της Ελλάδας να παραδοθεί στις δυνάμεις του Άξονα κατά τον Β’ ΠΠ. Ήταν μια απόφαση που προκάλεσε έντονη αγανάκτηση στην παγκόσμια κοινή γνώμη.

GESTALTDESIGN © 2024. ΜΕ ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ ΚΑΘΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ.

Songs across II

Teloglion Fine Arts Foundation
of the Aristotle University of Thessaloniki,
June 8, 2024 | 19:00

Μετάβαση στο περιεχόμενο